L’Associació Art-Crea neix al 2002, amb la creació del Projecte Art-Crea, projecte dirigit a crear un espai propi per a joves d’edats compreses entre els 13-17 anys del barri Pont Major, on a través de tallers artístics-creatius de diferents disciplines (pintura, dansa, nous mitjans….), els joves desenvolupaven els seus propis projectes artístics emmarcats en els nous conceptes de l’art contemporani i alhora realitzaven tallers i activitats artístiques pedagògiques per famílies i infants del barri. Projecte que va comptar amb el suport de l’Ajuntament de Girona i el Centre Cívic del Pont Major. Aquest projecte va obtenir el Premi per “innovació pedagògica” per CNJC. Es va recollir l’experiència en diferents publicacions especialitzada en arts comunitàries i en al premsa.
Des del 2002 fins a l’actualitat, Art-Crea conjuntament amb el Centre Cívic Pont Major i el Centre Cívic Barri Vell de Girona, així com els centres educatius i entitats veïnals d’aquests i altres barris de la ciutat de Girona, ha portat a terme nombrosos projectes artístics comunitaris, entre els quals destaquen els projectes “Explorart”, “Pintem la plaça amb jocs del món” o el projecte mural “La Paternitat” (Pintura mural participativa realitzat l’any 2012 al barri de Pont Major), “Jocs del món (Pintura mural participativa realitzat l’any 2008 al barri de Pont Major)”, “L’art de la vida-action painting i pintura mural” (barri de Pont Major 2015), “Palestra” (Girona, 2004-2006), “Espai jove creatiu” (Sant Gregori, 2004- 2005), “Arrel”(Font de la Pólvora, Girona 2006),“Art Dones Barri Vell” (Girona 2008), “Contes, il·lustració i tècniques pictòriques” (en col·laboració amb l’associació Ludus Mundi al 2016).
Un dels darrers projectes artístics impulsat des de l’associació Art-Crea ha estat “The dreamers” en col·laboració amb la Plataforma Girona Acull (que treballa amb temes d’immigració) i el Centre Cívic Barri Vell de Girona. És un projecte que es va iniciar l’any 2018 amb un treball de recerca que va donar lloc a una cocreació amb 4 joves menors no acompanyats sobre una instal·lació immersiva vivencial sota el nom “The dreamers” (https://www.youtube.com/watch?v=ZrrGdGoGfy0). El projecte que s’ha presentat a diferents Festivals, com Festival 10 sentidos (València), Festival Fitkam (Catalunya), Festival Noves Dramatúrgies (Catalunya), on va obtenir el “Premi del públic”. S’ha presentat a instituts, centres culturals i cívics, escoles, universitats i ha realitzat col·laboracions amb entitats com la Coordinadora d’ONGs de Girona. Ha obtingut un gran ressò mediàtic i s’ha publicat articles en diferents revistes com Revista de Girona, en Televisions (Tv3, Sies TV, Televisió de Girona…) i premsa (La Vanguardia, El Punt, Vilaweb, El diario…).
· Recerques i estudis en que ha participat
Relacionats amb les arts visuals i noves metodologies de treball
- “Art i desenvolupament comunitari”. Enric Saurí i Marta Ricart
https://www.fbofill.cat/sites/default/files/1467.pdf
- “Processos creatius transformadors”. Enric Saurí i Marta Ricart
https://www.fbofill.cat/sites/default/files/1598.pdf
- “Joves, creació i comunitat”. Carme Mayugo, Xavi Pérez i Marta Ricart
https://www.fbofill.cat/sites/default/files/390.pdf
- “Tan sols viure”. Sara Montesinos i Martí Albesa. Pagès Edicions.
· Accions en l’àmbit de la formació en que ha participat
Impuls d’accions de formació en format de jornades, intercanvis, residències i col·laboracions amb entitats, universitats i formació no reglada:
- Intercanvi amb el centre cultural artístic “PUMPE” a Berlín, en una proposta d’acostament d’experiències amb responsables d’àrees culturals i/o artístiques per la creació de projectes conjunts; una intercanvi que va donar lloc a residències artístiques de diferents artistes entre Berlín i Barcelona. Any de realització: 2003-2004.
- Seminari internacional a Barcelona sobre “L’art com a eina pedagògica en l’educació no formal”.
- Responsable i organitzadora de VI Jornades Artibarri a Girona “Dels principis a l’acció” (2008).
· Accions en l’àmbit de la projecció dels artistes
- Impulsora del projecte “Art per tot”: residències d’artistes i creació de projectes artístics en col·laboració amb l’Agència Catalana de Joventut, Institut de Joventut de les Illes Balears i el Departament Pyrénées Orientales. Des del 2016.
- Impulsora del projecte Transfronterer entre entitats artístiques de la Catalunya Nord i Catalunya sud: amb residències i creacions de projectes artístics. Des del 2016.
· Participació en jornades i intercanvis:
- “Primeres Jornades de desenvolupament cultural comunitari”, el 24 de març de 2006 a Granollers. Conferència sota el títol: “Art-Crea, creació de valors crítics a través del llenguatge artístic”
- “Edukultura’t: educació alternativa”, el 26 d’abril de 2006, xerrada dins la Jornada cultural de la Facultat d’Educació i Psicologia de la Universitat de Girona.
- “Jornada Visualitzant”, 21 de novembre de 2008 a Banyoles, organitzat per l’associació Irregolare.
- Presentació de projectes artístics comunitaris, el 20 de juliol de 2017 a Girona, organitzat per ConArte internacional.
- Participació de la jornada “Giroscopi Cultural”, el 15 de gener de 2012, organitzat per la Casa de Cultura de Girona, amb la participació de tècnics culturals de les comarques gironines.
- “Jornada el Talent Creatiu i projecte Cultural”, 18 de maig de 2018 a Santa Coloma de Farners, organitzat per Selva Cultura i Alisis cultural.
- “Primera trobada de Tècniques d’Art Jove d’Espanya”, del 15 al 17 maig del 2019, organitzat per Institut de Joventut de les Illes Balears amb la participació de tècnics de joventut encarregats de projectes artístics juvenils de les diferents Comunitats Autònomes d’Espanya.
- “Sostenibilitat, Territoris i Fronteres”. III Trobada d’Espais de Creació i Producció de Catalunya, el 28 de setembre de 2018, organitzat per Nau Côclea i Xarxaprod.
· Participació en postgraus i màsters:
- Màster en política social i acció comunitària/Universitat Autònoma de Barcelona.
- Postgrau Direcció i Gestió d’equipaments cívics i Projectes d’innovació social/Universitat de Girona
- Màster en Turisme Cultural/Universitat de Girona.
- Postgrau en Llenguatge sensorial i poètica del Joc/Universitat de Girona
QUI SOM?
Alba Tarrida. Educadora infantil, educadora musical, titellaire.
Laura Morgado. Educadora infantil, artista d’arts escèniques.
Raquel Moron. Artista visual, educadora artística, directora i professora de l’Escola d’Educació en el Lleure Galligants, directora del Festival multidisciplinari inund’ART. http://www.raquelmoron.com
Núria Camps. Mestra. Educadora musical i del moviment. Especialitzada en Rítmica Jacques-Dalcroze. Practicant i professora de ioga.
COL·LABORACIONS:
Art-Crea fa tot un treball amb xarxa i es nodreix, amplia i comparteix coneixements i pràctiques amb un seguit d’entitats socials i culturals, institucions, centres d’art i ensenyaments reglats i no reglats.
De forma molt estreta treballa conjuntament amb:
-Xarxa de Centres Cívics de Girona
-Associació Ludivers
-Festival INUNDART (Mostra d’Art Contemporani amb tots els sentits)
-Universitat de Girona (Postrau de Llenguatge sensorial i poètica del joc, Postgrau sobre l’Art com a eina de Transformació Social, així com en altres Màster i Postgraus)
-Projecte Iocari
-Xarxa Artibarri