PUBLICACIONS:
“Art i desenvolupament comunitari”. Enric Saurí i Marta Ricart
https://www.fbofill.cat/sites/default/files/1467.pdf
“Processos creatius transformadors”. Enric Saurí i Marta Ricart
https://www.fbofill.cat/sites/default/files/1598.pdf
“Joves, creació i comunitat”. Carme Mayugo, Xavi Pérez i Marta Ricart
https://www.fbofill.cat/sites/default/files/390.pdf
PREMSA
-“En l’art, la crítica social s’ha de fer amb respecte i coneixement” (Entrevista a Raquel Moron).El Punt, dimarts 29 de maig de 2018.
-“Les dones estem adquirint més protagonisme en els espais d’art i cultura” (Entrevista a Raquel Moron). Xarxanet, 4-7-2018.
Raquel Moron: “Les dones estem adquirint més protagonisme en els espais d’art i cultura”
24/07/2018
Colectic – Comunitari
Raquel Moron participant en una activitat artística
L’artista visual i educadora artística, Raquel Moron, dirigeix el festival multidisciplinari Inund’ART de Girona i és membre de l’associació Art-Crea. Parlem amb ella sobre aquesta entitat, que promou projectes artístics comunitaris.
La unió entre l’art i la creativitat dona nom a una associació sorgida l’any 2004 a Girona: Art-Crea. Les quatre membres, totes dones, que lideren l’entitat entenen l’art com una forma de transformació social i la creativitat com a eina complementària de l’expressió artística. Hem parlat amb una d’elles, Raquel Moron, sobre l’art comunitari i la tasca que realitzen des de l’associació.
Què és per a vosaltres l’art comunitari?
L’art comunitari és treballar la creativitat d’una manera molt transversal. Amb aquesta idea que siguin els membres de la comunitat els protagonistes. Donar-los veu i que aquesta expressió retorni com a un diàleg positiu per fer una societat millor.
Què hi aporteu des de l’Associació Art-Crea?
A través dels projectes que portem a terme, pretenem acostar l’art a tot un sector de la població que no té accés a la cultura. Apostem pel treball en projectes interdisciplinaris. Treballant en diferents àmbits, potenciem la possibilitat d’ampliar les formes d’expressió (ens ajuden a expressar allò que portem a dins).
Cerquem noves metodologies de treballar amb l’art i l’educació. En aquest sentit, fem un treball relacionat amb l’art contemporani, ja que ens proposa la llibertat formal i l’experimentació com a procés creatiu.
També, pretenem fer un recull amb propostes concretes, per intercanviar coneixements, dinàmiques… amb persones interessades amb l’educació, art i treball comunitari.
En quines activitats es concreta tot això?
Actualment portem projectes familiars com ‘Explorart nadons’ o ‘Music’art’, on els infants estan acompanyats per un adult. Projectes que ajuden a potenciar el vincle amb les famílies a través del gaudi i l’art; la relació entre famílies ajuden a la comunicació i intercanvi entre la mateixa comunitat.
També treballem amb un col·lectiu de dones de totes les procedències a través del projecte ‘Art dones Barri Vell’ amb els objectius d’ajudar a identificar les habilitats pròpies (fortaleses) per a potenciar l’empoderament de la dona, donar recursos i eines per ajudar a desenvolupar-nos a través dels nostres potencials i el treball en grup com un component que ajuda a compartir i créixer de forma comunitària.
Estem mirant de desenvolupar nous projectes per l’any 2019, que encara estan en fase embrionària i que busquen viure i sentir l’art com una experiència.
Sou totes dones. És una decisió a posta o ha sorgit així?
Ha sorgit així. Crec que estem en un moment on les dones estem adquirint més protagonisme en els espais relacionats amb l’art i la cultura, i això es transmet d’alguna forma.
Establiu sinergies amb altres entitats del vostre entorn?
Sí, per a nosaltres això és molt important. Quan es treballa de forma comunitària, és important establir sinergies i complicitats, no aïllar-te. En aquest sentit, sempre hem treballat des de la Xarxa de Centres Cívics de Girona, especialment al Centre Cívic Pont Major i Barri Vell; són espais ideals per treballar aquest tipus de projectes, on l’aprenentatge entès com a creixement personal i social adquireix més sentit.
També treballem amb altres entitats com Ludivers o l’Associació inund’Art, i fem projectes comuns.
A més, formem part de la Xarxa Artibarri, xarxa a nivell català que aglutina projectes artístics comunitaris o pel canvi social.
Etiquetes:
raquel moron, associació art-crea, art comunitari, gironès