ART-CREA

Projectes artístics comunitaris
Sin categoría

ACTION PAINTING

ACTION PAINTING

La pintura d’acció és un gènere artístic dintre de les arts plàstiques vinculat a l’art d’acció, que va sorgir especialment a partir dels anys seixanta del segle XX dintre de la pintura no figurativa i que valora més l’acció i el gest de pintar, que el resultat final de l’obra pictòrica acabada.

Intenta expressar mitjançant el color i la matèria del quadre, sensacions com ara el moviment, la velocitat, l’energia. Valora l’espontaneïtat i la intensitat, si cal usant el color i els materials no específicament pictòrics  per tal d’aconseguir una superfície del quadre peculiar.

És un clar precedent del happening i de transcendent influència en les arts escèniques contemporànies. Un exemple de pintor d’acció va ser el nord-americà Jackson Pollock, que deixava caure pintura a l’atzar sobre grans superfícies blanques. 

Dinàmiques relacionades amb la pintura d’acció:

Posa paper a tot el terra, també si vols a les parets i deixa-hi safates de pintura, si pot ser de la mateixa gama de colors (colors càlids o colors freds); pensa que la pintura acabarà tota barrejada, i sempre és millor que la barreja sigui harmònica. Posa una música de fons: pot ser animada o relaxant i demana als participants que pintin deixant-se emportar per la música. Es pot pintar amb els peus, amb les mans, amb targetes velles que serviran com a paletes, corró, cotxes de joguines, etc…

 

 

Action painting i dansa:

Barrejar diferents disciplines artístiques sempre dóna un ventall més gran de possibilitats d’expressió. En aquest cas interrelacionem la dansa i la pintura. Els participants es col·loquen en parelles, un/a de la parella es col·locarà en una part del paper i l’altre, a l’altra part. En primer lloc el primer, a través d’una música divertida i animada ballarà, i la seva parella haurà de seguir els seus moviments amb dues ceres, una a cada mà; també es pot fer  pinzells, etc… Després s’intercanvien els rols. Per les persones més tímides, els ajudarà pensar que la dansa és sempre tot “moviment” i que hauran de moure’s buscant diferents formes amb les extremitats: mans, cames i cap, com més ens movem més inspirarem a la nostra parella que farà de pintor.

 

 

Action painting i música

En aquest cas, es tractarà de pintar amb els ulls tancats, deixant-nos endur pel ritme de la música. Ballar des de terra i pintar al mateix temps.

Nota:

En edats compreses de 1 a 5 anys , és molt difícil tenir els ulls tancats: poden pintar seguint el ritme de la música, no els cal tenir els ulls tancats.

En edats compreses entre els 6 a 18 anys, ajudeu-los a tenir els ulls tancats amb un mocador.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *